Surf fest 2016 – XX years BEWSA

XX Години БАЕВС

V Издание „Старчета срещу Дребни“ – Национално Сърф Състезание

С генералната подкрепа на:

Община Ахтопол и Monster Energy

Ахтопол  monsterlogo

и награден фонд предоставен от:

gopro_logo_for_black-01 billabong  logo-runawave_1  logoripcurl  dakine icon_white_background nixon-logo-small

img_9366На 17ти и 18ти Октомври 2016, в залива на гр. Ахтопол се проведе дългоочакваният Сърф Фест за юбилея на нашата Сърф Асоциация. Фестът се проведе в рамките на два дни поради сериозните метрологични условия. Прогнозата, която се забави 6 седмици, дойде с цялата си мощ!

 

 

This slideshow requires JavaScript.

Знаехме, че вълни ще има 3 дни, но обявихме евента от първият ден за да сме сигурни, че няма да изпуснем необходимите условия, за да се образува уникалният природен феномен в залива на град Ахтопол. Именно по тази лява вълна, се проведе и петото поредно сърф състезание „Старчета срещу Дребни“.

Но започвайки историята хронологично, след оценка на условията стана ясно, че вълните в залива са твърде хаотични, неподредени и твърде големи, заливайки цялата сърф зона в пяна. Поради това не се наблюдаваше желания ефект познат като дифракция на вълните и анализирайки компютърните модели за метрологично прогнозиране, решихме да започнем Феста с предварително обявеното Сърф Арт Ателие. И така, в залата на читалището на Ахтопол започна организацията за създаването на купите за шампионите – идеята бе да се използва въображение, да се рециклират материали от плажа и да се стимулира креативността на участниците. Така, за няколко часа бяха създадени уникални купи за бъдещите шампиони, които се намериха в обкръжението на чудесната Сърф Арт изложба на Жожо Георгиев –Скулптор и художник. През това време организаторите бяхме приети от Кмета на Ахтопол Станислав Димитров, без подкрепата на който събитието не би могло да се реализира. На тази среща бяха разисквани въпросите свързани с безопасността, осветлението, уеб камерите и санитарния възел, за които водим дългогодишни преговори. Кметът се държа повече от приятелски, модифицираното за целите ни осветление и ни увери в доброто му желание за реализирането на гореспоменатите удобства за нашето сърф общество. Привечер бе прожектирането и връчването на наградите на победителите от фотоконкурса „ХХ Сърф в Черно Море с БАЕВС“. Всички снимки на участниците и наградените може да се видят на нашата фейсбук страница. Вечерта продължи с прожектиране на моменти от българската сърф история, леки коктейли и разговори за утрешната прогноза на фона на чудесната музика подбрана за нас от Селектор Стилян, в очакване на следващият състезателен ден.

На сутринта от вторият ден вълните бяха все още с огромна мощ и неподходящи в залива на Ахтопол. Много от състезателите тренираха на други спотове, които в този момент „работеха“ по-добре, като Варвара или „secret spota“ на Сандала.

За нас организаторите стана интересно, защото не ни звучеше добре да изискваме от всички да чакат още един ден, или пък да отложим и на третият ден вълните да изчезнат. Наблюдавахме опитите на някои ентусиасти да нападнат вълните, но те бързо бяха отнесени от много силното течение през средата на залива. Около обяд, Дани „Желязната Финка“ от Созопол и Нико „Бобара“ – секретар на БАЕВС, влязоха за проба. Макар и все още с твърде силно течение, заливът „работеше“ – взeхме решение, че състезанието ще се проведе привечер!

Организацията на групите показа следното: 27 участника в 3 групи – една Дребни и две Старчета. Не бързайте да си правите изводи! Най-младият записал се и участвал в забавата бе 13 годишната Жана! Най-старият ни състезател бе Алексис – родом от Гърция, но отдавана пребиваващ в България на 50г. – за ужас на Хаби, който смята, че е прастар на около 200, а се оказа че има още да расте.. Това „групиране“ стана на безценните дървени табла на кметството. Но да спрем с кавичките – Боби Сабята пое нещата на микрофона, Селектор Стилян в благородна битка с представителят на Monster Energy – нашият дългогодишен Генерален Спонсор – Ники Бойков, сменяха музикални жанрове в синхрон с постоянно променящата се атмосфера на плажа и във водата.

Състезанието започна…

Старчетата и публиката оценяваха Дребните, като се подписваха зад името на фаворита си след края на хиита. Имаше само един съдя, чиято задача беше да следи за интерференции и правилата за безопасността във водата – нещо, на което БАЕВС винаги е дължала и проповядва като върховна ценност. Последваха Старчетата към водата – те щяха да бъдат оценени по същият спортсменски принцип използван от нас организаторите, за да се запази по-скоро празничната атмосфера, приятелският дух, уважението и радостта от вълните пред спортната стръв, търсенето на максималният резултат и създаването на истинска състезателна сърф арена. Последното бе постигнато от БАЕВС отлично през предишните три години! Но сега имахме друга мечта за постигане, а именно знаменитият НОЩЕН СЪРФ! Има ли нужда да описваме емоцията, преодоляването на страха, мистиката, романтиката, пионерството и всички останали предизвикателства, които една сърф сесия в нощното море предоставят. А сега си го представете във формат 20 год юбилей-състезание на светлините на прожекторите на Ахтопол и на фаровете на колите, под звуците на клаксоните на приятели и съпровода на прегракналия Боби Сабята.. Имаме дума за това в нашият сърф жаргон – ЕПИК!

И така от късният следобед до под лунната светлина, състезателите хващаха вълни и излизаха с усмивки на уста!

За радостта нямаше произшествия, освен нормалните wipe-outs, малко пералня на вълните, една загубена финка и един спукан сърф…но тези момчета са виждали и по-лошо!!!

В края на вечерта всички влезли във водата бяха победители, като най-отличени от другите състезатели и зрители бяха:

Крис Железният Саралиев от Варна – 1во място

Дани Желязната Финка от Созопол – 2ро място

Рики от Гръцкият тим сърфисти и Николай Бобъра Николов – споделено 3то място

Бодиборд мъже – Киро

Бодиборд жени – Мариета

Всички те получиха прекрасни награди осигурени от спонсорите на събитието – камера GoPro, цял неопрен Run-A-Wave, ваучери на стойност над 500лева от Billabong и Dragon, грипове, ръшгарди, и раници от Rip Curl, DaKine, Nixon и SeventyOne Percent!

Благодарим Ви, Aloha!

Христо Бушев- Крис                   Николай Николов – Бобъра                  Ангел Димитров – Ачо

Президент БАЕВС                              Секретар БАЕВС                                  Вицепрезидент БАЕВС

 

Posted on October 26, 2016, in NEWS. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: